INTEGRITI DAN RASUAH

Taib Wahab, Setiausaha Agung KVMM hari ini menghadiri sebuah ” Continuum ” mengenai integriti dan rasuah di Institut Integriti Malaysia, Jalan Duta, Kuala Lumpur atas undangan PCore ( Reading Group on Corruption) . Lebih 300 orang perwakilan dari berbagai NGO telah hadir.

Ucap Utama telah disampaikan oleh Senator Datuk Paul Low, Menteri diJabatan Perdana Menteri dan ucapan penutupan disampaikan oleh Tun Abdul Hamid Mohamad, bekas Ketua Hakim Negara.

Turut menyampaikan ucapan adalah Tan Sri Abu Kassim Mohamad, Ketua Pesuruhjaya MACC dan beberapa orang tokoh anti-rasuah saperti Prof Jon Quah, R Nadeswaran, Editor The Sun, Hussain Abdul Karim, Aktivis Sosial dan Anis Yusal, Felo Kanan Institute of Ethnic Studies, Universiti Kebangsaan Malaysia.

Dalam ucapannya Taib Wahab meminta MACC lebih berkesan dalam melakukan penyiasatan kes-kes rasuah tanpa mengira bulu atau warna. Beliau bersetuju dengan Tan Sri Abu Kassim agar semua NGO sebagai civil societies yang bebas mengadakan satu perhimpunan besar-besaran untuk mendesak parlimen Malaysia mengadakan beberapa tambahan kepada undang-undang sedia ada bagi membolehkan MACC menjadi sebuah badan bebas dari Kerajaan yang memerintah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: