PENCEGAHAN JENAYAH DAN KESELAMATAN AWAM

PROGRAM PENCEGAHAN JENAYAHDatuk Yusoff Hamid. Timbalan Presiden telah mengepalai satu pasukan yang terdiri dari Taib Wahab, Ruslan Zainal Abidin dan Dato Ismail Umar menghadiri satu forum mengenai pencegahan jenayah dan keselamatan awam di Oditorium KDN di Blok D8 Putrajaya anjuran Institut Keselamatan Awam Malaysia.

Lebih dari 1000 orang yang terdiri dari NGO dan agensi kerajaan telah hadir di forum penting ini.

Hadir di Forum tersebut tiga orang menteri kabinet iaitu Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, Dato Paul Low dan Hajah Nancy Haji Shukri.

Dalam ucap utamanya Datuk Seri Zahid menengaskan bahwa pencegahan jenayah adalah tanggung jawab kita bersama. Tanpa usaha ini keselamatan awam tidak akan terjamin. Kerajaan katanya akan terus memperkenalkan undang-undang bukan sahaja untuk rakyat biasa, juga untuk yang melakukan jenayah dan yang tertuduh.

Dalam penyampaian pertamanya CP Dato Hadi Ho Abdullah, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah PDRM membuat pendedahan yang amat berani mengenai keadaan keselamatan negara kita dan kadar jenayah yang sedang berlaku. Tiga buah klip video telah dipratontonkan untuk menunjukkan berapa “real”nya keadaan jenayah buat masa ini. Dalam video tersebut telah ditunjukkan pergaduhan samseng gelap dan pembunuhan secara terbuka.

Dalam sessi soal jawab Veteran MAYC telah memberi jaminan akan bersama PDRM dan Kerajaan untuk membasmi jenayah dlm masyarakat kita.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: