MENCARI ‘ BUSINESS MODEL ‘ YANG SESUAI

Menubuhkan sebuah syarikat koperasi bukanlah mudah. Mencari business model untuk koperasi adalah lebih sukar. Ini memandangkan sudah terlalu banyak koperasi ditubuhkan dinegara ini dan begitu jenis perniagaan yang sedang dijalankan.

Berbagai cadangan sudah diterima mengenai apakah jenis perniagaan yang boleh dijalankan oleh Koperasi Veteran ini.

Datuk Nasir Safar, Presiden Kelb Veteran berpendapat bahwa teras perniagaan koperasi kita mestilah dalam bidang peruncitan kerana ahli-ahli kita adalah pengguna dan beliau mencadangkan agar KEDAI RAKYAT 1MALAYSIA ditubuhkan koperasi kita.

Business model ini agak mudah kerana ianya sudah sedia ada dimana-mana dan ” entry cost” nya juga tidak tinggi. Cuma mungkin persaingannya agak hebat dengan sudah adanya berbagai jenis kedai runcit dengan menggunakan berbagai jenama yang terkenal.

Pengerusi syarikat Koperasi, Datuk Mohd Yusoff Hamid pula berpendapat bahwa bisness Ar-Rahnu, pajak gadai Islam boleh dijalankan dengan mengadakan rangkaian Ar-rahnu ini diseluruh semenanjung Malaysia. Kepakaran dalam bidang ini juga mudah diperolehi.

Oleh yang demikian perlulah difikirkan dalam-dalam apa jenis perniagaan yang hendak dijalankan oleh koperasi dengan mengambil kira kemampuan modal dan pengurusan yang ada pada kita..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: