MENULIS SEJARAH UNTUK DIBUKUKAN

Ketika era pentadbiran Tun Dr Mahathir menjadi Perdana Menteri, beliau telah memberi galakan supaya tokoh-tokoh penyumbang perkhidmatan professional yang berjasa kepada Negara menulis biografi sendiri . Beliau juga bersetuju mata pelajaran sejarah menjadi mata pelajaran yang wajib diambil di peringkat SPM. Tujuan utamanya ialah untuk memberi dan menanam kesadaran bahawa fakta sejarah sangat penting dan perlu diketahui oleh semua lapisan rakyat Malaysia memandangkan ketipisan semangat kebangsaan dan semangat mencintai Negara sendiri di kalangan remaja.

Pada waktu yang sama kerajaan juga melihat betapa ruginya bangsa jika budaya bangsa yang pernah cemerlang tidak terdapat dalam catatan sejarah kebudayaan kontemporari. Kebudayaan kontemporari yang dimaksudkan adalah budaya pentadbiran awam yang terhasil dari para profesional Melayu sejak merdeka hingga ke hari ini. Mereka tidak berminat menulis atau menerbitkan buku berkenaan diri mereka yang boleh dibuat rujukan dan panduan oleh generasi akan datang.

Sebenarnya, Malaysia sehingga ke hari ini masih menduduki di kumpulan tangga teratas kerana cekap dan telus dalam perkhidmatan awam. Perkhidmatan awam Malaysia dianggap standing dengan Negara maju. Sejarah pula membuktikan bahawa hal ini adalah hasil warisan dari pentadbiran awam kerajaan British yang memang terkenal dengan mutu standard yang tinggi demi kepentingan rakyat awamnya. Pentadbiran yang diwarisi dari sistem British ini pula diteruskan dan dipraktiskan oleh pegawai tempatan Negara ini yang terdiri dari kaum Melayu.

Setelah Tun Dr Mahathir bersara, inisiatif memberi galakan menulis ini juga terkubur. Peruntukan kewangan dan pengecualian cukai kertas dan berkaitan penerbitan dan percetakan juga tidak berbangkit lagi. Keadaan ini tidak menjadi fokus apabila BN menang besar pada Pihanraya XI 2004. Tetapi setelah Piliharaya Umum XII 2008, trend menulis berkenaan sejarah dan jasa seseorang tokoh telah aktif semula. Tetapi trend menulis dan menerbitkan penerbitan berkenaan tokoh dan sejarah bukan dilakukan oleh para tokoh atau bekas professional Melayu sebaliknya ialah kaum Cina. Mereka sangat aktif menerbitkan buku tanpa bantuan kewangan atau peruntukan kerajaan tetapi membiayainya dengan wang sendiri.

Oleh Tun Sheikh Engku Bendahara

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: