KENAPA ADA JERUBU

Apabila berlakunya jerubu, baru kita sedar betapa perlunya ada kerjasama diantara negara-negara. yang berjiran terutama sekali dalam bidang memelihara alam sekitar.

Bagi Semenanjung Malaysia dan Sumtera hal ini menjadi lebih penting lagi kerana batas negara hanya sebuah selat pendek yang boleh ditempuh dalam masa 10 minit dengan pesawat dan satu jam dengan bot laju.

Pembakaran atau terbakarnya hutan di beberapa tempat di Sumatera bukan perkara yang boleh dibiarkan begitu sahaja tanpa penyelesaian jangka panjang. Tidak ada gunanya kita menuding jari dan menyalahkan mana-mana pihak yang tidak bertanggung jawab.

Perlulah ada undang-undang yang keras untuk menggelakkan  pembakaran saperti ini berlaku lagi dimasa-masa akan datang. Dan para pelakunya harus didenda setinggi-tingginya untuk mempastikan mereka mengambil langkah-langkah perlu.

Perlu kita ketahui bahwa pembakaran didaerah gambut diatas tanaman sawit adalah sangat merbahaya sekali kerana ianya hanya mengeluarkan asap tebal dari bawah pohon hingga berkaki-kaki dalamnya dan ianya amat susah dipadamkan tanpa peralatan yang cukup. Begitu juga dengan tenaga kerja yang ada untuk memadamkannya, tidak boleh hanya mengharapkan sukarelawan sahaja.

Kepada para veteran dinegeri-negeri Selatan Semenanjung Malaysia dinasihatkan supaya menjaga kesihatan masing-masing.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: