SEMINAR PEMBANGUNAN WANITA ANJURAN NCWO

Seramai 10 orang ketua wanita negeri-negeri Veteran MAYC yang diketuai oleh Maznah Abullah telah menghadiri seminar setengah hari anjuran NCWO di Dewan Perdana Felda, Kuala Lumpu semalam.

Perdana Menteri Datuk Sri Najib Razak ketika berucap meresmikan seminar tersebut telah menggariskan beberapa perubahan yang akan dilakukan bagi memperkasakan kedudukan wanita di negara ini.

Antaranya merombak undang-undang dan peraturan yang mengekang kemajuan wanita, memberi fleksibiliti masa bekerja dan mewujudkan pusat asuhan kanak-kanak di tempat kerja.
Perdana Menteri turut mengumumkan peruntukan RM50 juta untuk melaksanakan program Hati Rakyat bermula bulan depan bagi membantu ibu tunggal, orang kurang upaya (OKU) dan warga emas.

Program yang akan dilaksanakan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat itu akan membantu golongan terbabit mendapat kemahiran dan bantuan mengikut keperluan seperti lampin pakai buang dan kerusi roda.

Dato Sri Najib berkata, bantuan itu akan diselaraskan dengan Projek 1Azam yang memberikan pelbagai bantuan, termasuk bantuan modal perniagaan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: