HARI BELIA NEGARA 2012

Dengan penjenamaan baru “Himpunan Jutaan Belia” berbagai bakat yang terpendam ditonjolkan oleh belia sepanjang Himpunan Jutaan Belia 2012 ini berlangsung dengan penganjur mengenengahkan pelbagai hasil kreativiti dan inovasi melalui hasil karya mereka.

Ini bererti belia-belia boleh dapat memilih untuk mengambil bahagian dalam program-program lain dan yang lebih serius dari itu.

Oleh yang demikian pelbagai aktiviti termasuk lukisan grafiti telah  mampu menarik belia berhimpun bersama-sama dan memeriahkan Putrajaya yang menjadi ‘ Bandar Mesra Belia ’.

Terdapat empat papan lukisan disediakan dan pelukis dan orang ramai boleh mengekpresikan warna dan corak yang digemari pada papan lukisan tersebut. Grafiti atau lakaran pada dinding adalah perkataan diambil daripada ‘ graffito ‘ yang berasal dari Itali dan membawa maksud ‘ lakaran ‘.

Ia satu daripada cabang seni lukisan kreatif yang mempunyai nilai estetika tinggi dan sering dipelopori golongan muda. Grafiti berbeza dengan mural kerana ia menggunakan cat sembur berbanding mural yang dilukis dengan berus dan cat.

Disamping itu juga telah diadakan berbagai program hiburan dan sukan yang amat melekakan para belia sehingga program-program yang lebih serius saperti KONVENSYEN BELIA NEGARA tidak begitu mendapat sambutan. Hanya belia-belia yang dipaksa sahaja datang untuk mengisi ruang-ruang yang kosong di Dewan Kristal, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan di Presinct 4 pada selesa 29hb. Mei yang lalu.

 


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: