RUMAH HARI TUA

OLEH : SAORANG BLOGGER MUDA

Selepas dua anak mereka mendirikan rumah tangga, sudah ada keluarga masing-masing. Anak-anak lain pula tinggal di hostel kampus masing-masing. Mama and Daddy mula rasa sunyi katanya. Terasa macam sudah semakin tua dan perlu ada sebuah rumah di kampung.

Supaya nanti bila anak dan cucu balik, baru ada feel “balik kampung”. Maka mereka mula mencari rumah yang jauh dari kesibukan kota. Supaya dapat tenangkan fikiran. Dan rumah tu mestilah mempunyai halaman yang luas. Supaya boleh tanam sayur-sayuran dan ternak ayam itik. Tambahan pula kena ada “ruang lepak” di luar rumah. Supaya boleh letak kerusi malas yang diperbuat daripada rotan untuk baca “newspaper” setiap pagi. Oh bunyi macam sungguh “tipikal” aktiviti orang tua di kampung.

Dan pencarian mereka berakhir, bila terjumpa satu rumah yang menepati citarasa tadi. Rumah banglo yang berkonsepkan “Old Malaya” ni memang pilihan yang tepat. Tak perlu  nak terangkan, orang sudah paham, memang akan ada halaman untuk ternak ayam itik, ada ruang untuk letak kerusi malas yang diperbuat daripada rotan.

Dan inikah contoh rumah tua yang dimaksudkan ??

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: