BERUANG TOLERANSI

Sebanyak 143 replika beruang kini berada di bandaraya bagi menyebarkan mesej toleransi dan persefahaman antarabangsa menerusi pameran ‘United Buddy Bears World Tour.’

Antaranya Beruang Malaysia, yang dihasilkan oleh pelukis terkenal tanah air, Imuda, yang ditampilkan semasa pelancaran pameran itu oleh Datuk Bandar Kuala Lumpur Tan Sri Ahmad Fuad Ismail di Pavillion Kuala Lumpur.

Beliau berkata Kuala Lumpur bangga menjadi tuan rumah pameran lapan hari itu, di bawah naungan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, oleh kerana ia akan menarik kedatangan lebih ramai pelawat ke bandaraya ini.

“Kuala Lumpur bangga dapat menyokong The United Buddy Bears, duta perpaduan antarabangsa,” kata beliau.

The United Buddy Bears yang juga bertujuan mengutip dana untuk kanak-kanak kurang mampu di seantaro dunia, pertama kali dilancarkan di Berlin, Jerman pada 2002.

Sejak itu ia telah mengembara ke lebih 15 negara dan Malaysia merupakan negara Asia Tenggara pertama dipilih untuk kunjungan itu.

Dengan tema “The Art of Tolerance” (Seni Bertoleransi), The United Buddy Bear World Tour berharap dapat mengumpul dana dengan melelong beruang-beruang berkenaan setinggi dua meter itu dan wang terkumpul akan disalurkan ke pelbagai tabung kanak-kanak.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: