PROGRAM BELIA TANI

Kerajaan harus memikirkan secara serius tentang bagaimana hendak menggalakkan belia-belia untuk bertani sebagai pekerjaan yang dapat membantu negara. Ini sesuai dengan saranaanTimbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mohd Johari Baharom supaya petani perlu meningkatkan hasil pertanian bagi membantu negara daripada kurang bergantung kepada bahan makanan import.

Beliau berkata bagi memenuhi keperluan negara, kerajaan terpaksa berbelanja lebih RM1 bilion setiap tahun untuk mengimport bahan makanan seperti sayur-sayuran dan buah-buahan.

“Hari ini kalau kita tengok, ramai petani tidak mengambil langkah untuk menanam sayur-sayuran dan oleh sebab itu kita menghadapi masalah dan terpaksa mengimport banyak sayur-sayuran.

“Contohnya cili padi, kita terpaksa mengimport 2,000 metrik tan sebulan dari Thailand iaitu satu jumlah yang cukup besar.

“Baru-baru ini bila Thailand dilanda banjir, harga cili padi di dalam negara naik sehingga RM25 sekilo, sedangkan kebanyakan bahan makanan yang dimport boleh dikeluarkan di dalam negara jika para petani mempunyai kesungguhan dan mengamalkan amalan pertanian yang baik,” katanya lagi.

Dato Johari berkata kerajaan menyediakan pelbagai peruntukan dan insentif kepada petani sehingga mencecah RM1.2 bilion setahun bagi menggalakkan mereka mengeluarkan hasil pertanian.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: