HARIAN METRO 21 SEPTEMBER 2011

KUALA LUMPUR: Dua pihak yang masing-masing mendakwa Ahli Jawatankuasa (AJK) sah Persatuan Kelab-Kelab Belia Malaysia (MAYC) bertikam lidah di Wisma Belia, Jalan Syed Putra, di sini, pagi semalam hingga memaksa polis campur tangan.
Pertikaman lidah itu tercetus apabila satu pihak diketuai Presiden MAYC, Mustafa Mat Aroff dan satu pihak lain diketuai, Setiausaha Agong, Ahmad Ansor Muhd Rivai, masing-masing mendakwa AJK sah dan mahu menjalankan tugas mewakili persatuan itu.

Kejadian kira-kira jam 10 pagi itu memaksa polis meleraikan pertelingkahan dan menasihati kedua-dua pihak membuat laporan polis di Balai Polis Brickfields.
Ketua Polis Daerah Brickfields, Asisten Komisioner Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid berkata, polis menerima maklumat sebelum bergegas ke tempat kejadian bagi meleraikannya.

“Dua kumpulan itu dikatakan bertikam lidah dan kami menasihati mereka supaya tidak timbulkan huru hara,” katanya di sini, semalam.

Beliau berkata, tiada kecederaan dan tangkapan dibuat, tetapi kedua-dua pihak membuat laporan polis di Balai Polis Brickfields.
Sementara itu, Mustafa berkata, jawatan Ahmad Ansor sebagai Setiausaha Agung tidak diiktiraf persatuan itu selepas mesyuarat agung diadakan pertengahan tahun lalu.

“Beliau jangan percaya dengan kewujudan persatuan lain dan hanya terdapat satu pucuk pimpinan di dalam MAYC,” katanya.
Sementara itu, Ahmad Ansor mengakui memang terdapat perpecahan di dalam MAYC, namun sudah diselesaikan dengan rundingan kedua-dua pihak.

“Saya masih memegang jawatan Setiausaha Agong MAYC Kebangsaan dan kehadiran saya di Wisma Belia untuk menjalankan tugasan bagi berbakti kepada golongan muda.

“Tiada pergaduhan antara saya dengan Mustafa kerana kami hanya berbincang mengenai kedudukan sebenar masing-masing dalam persatuan demi masa depan MAYC,” katanya dalam sidang media di Wisma Belia, semalam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: