PETIKAN UCAPAN DATUK NASIR SAFAR

Tan Sri Sanusi Junid adalah manusia luar biasa dan merupakan pemimpin yang amat memberi pengaruh kepada individu lain di dalam MAYC. Sesuatu yang menarik dalam kepimpinannya adalah untuk sentiasa mewujudkan hubungan pemimpin dan pengikut bagi mencapai kecemerlangan.
Pencapaiannya yang cemerlang di dalam MAYC merupakan langkah-langkah atau aktiviti-aktiviti yang di rancang olehnya bagi mendorong ahli MAYC meningkat tekat dan keazaman ke arah kecemerlangan organisasi. Oleh itu, usaha ke arah penyatuan ahli dan aktiviti MAYC bergantung besar kepada kepintarannya sebagai pemimpin.
Kemahirannya dalam memimpin MAYC merupakan sesuatu yang telah di pertingkatkan dari masa ke masa.Kemahiran bekerjasama amat di tekankannya di dalam sesebuah organisasi bagi mencapai kecemerlangan.Sebagai seorang pemimpin Tan Sri mampu mengerakkan seluruh jentera MAYC.
Di dalam usahanya untuk memasyarakatkan MAYC terutama masyarakat belia luar bandar, Tan Sri telah menggunakan berbagai konsep yang boleh di gunakan untuk mengembeling tenaga belia yang ada dalam MAYC.
Selain itu, beliau mempunyai kemahiran melihat masa hadapan dan ini memainkan peranan utama bagi mencapai kejayaan sesebuah organisasi ke arah kecemerlangan. Sebagai pemimpin biasanya beliau akan lebih selesa dengan suasana yang sedia ada tetapi sesuatu yang baru tidak akan pernah diabaikan.
Kemahiran inilah yang membezakan beliau dengan pemimpin yang lain.Dengan melihat masa hadapan, beliau dapat meletakkan harapan yang mungkin hanya akan berlaku selepas beliau tiada lagi tetapi laluan ke arah itu dilakukan semasa beliau memimpin MAYC..Pendek kata, Tan Sri mempunyai keupayaan mendahului zamannya dan caranya ialah dengan mempertajamkan kemahiran melihat masa hadapan.

(semasa berucap di Majlis Aidil Fitri Kelab Veteran MAYC Malaysia)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: