JANGAN ABAIKAN WARGA EMAS

PAPAR: Warga emas tidak sepatutnya dianggap liabiliti dan diabaikan kebajikannya, sebaliknya mereka perlu diberi layanan kasih sayang yang sewajarnya.

Menteri Pertanian dan Industri Makanan negeri, Datuk Abdul Rahim Ismail, berkata tiada lebih bermakna untuk diberikan kepada warga emas dalam meniti kehidupan selain mendapat kasih sayang daripada anak-anak mereka.

Katanya, setiap anak harus mengenang jasa dan pengorbanan yang diberikan oleh ibu bapa sejak kecil sehingga dewasa.

“Dalam kita menikmati kehidupan bahagia, kita tidak seharusnya mengabaikan ibubapa yang banyak berkorban dalam membesarkan, mendidik, memberi pelajaran seterusnya kebahagian kepada kita.

“Sifat ‘kacang lupakan kulit’ tidak seharuslah wujud dalam diri, sekiranya mengenang jasa dan pengorbanan ibubapa selama ini meskipun mereka mengalami penyakit atau hilang daya ingatan (lali),” katanya ketika merasmikan sambutan Hari Warga Emas Sedunia Peringkat Daerah Kota Kinabalu di Rumah Wargatua Sri Pritchard, Kinarut di sini.

Majlis yang disambut dengan penuh meriah dan kasih sayang itu adalah anjuran Klinik Kesihatan Kinarut dan Panel Penasihat Kesihatan Kinarut.

Hadir sama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan Kawang, Datuk Gulam Haidar Khan Bahadar, Pegawai Daerah, Iman Ali dan Pengerusi Panel Penasihat Kesihatan Kinarut, Pengiran Morshide Pengiran Omar.

Majlis itu turut diserikan dengan ceramah kesihatan, kuiz kesihatan dan sukaneka kepada golongan wargatua.

Abdul Rahim yang juga ADUN Pantai Manis berkata, ibubapa yang telah uzur bukanlah menjadi tanggungan kepada anak-anak mereka tetapi sebaliknya menjadi tanggungjawab kepada mereka.

Katanya, sikap mengambil jalan mudah dengan menghantar warga emas termasuk ibubapa ke pusat-pusat penjagaan adalah langkah yang tidak bijak dan harus dihindarkan.

“Saya percaya warga emas yang menghuni di pusat Sri Pritchard ini mempunyai kisah-kisah hidup tersendiri, termasuk bagaimana mereka akhirnya menghuni di sini.

“Hidup sebagai warga emas tanpa dikelilingi atau dibuai kasih sayang keluarga sememangnya sangat memilukan.

“Bayangkan bagaimana kehidupan mereka jika tidak ada insan yang prihatin untuk menjaga kebajikan mereka, sedangkan mereka ini juga pernah berbakti kepada bangsa dan Negara di zaman mudanya,” katanya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: