MENANTI HARI TUA

oleh : cute-manja

Bila rambut telah banyak uban, langkah dah lemah, penglihatan telah kabur, pendengaran dah kurang, kulit mulai keriput, tidak ada seri diwajah kita, berbagai penyakit mulai datang itulah saat datangnya hari tua.

Ubat-ubatan dari doktor atau ubat cara tradisional hanya untuk menyembuhkan, keputusan sembuh atau tidaknya ada pada Allah . Seorang dukun tidak akan mampu menyembuhkan penyakit tanpa izin Allah. Berusaha secara syariah dan bertawakallah pada Allah, Keputusan sembuh atau tidaknya ada pada Allah. Umur panjang adalah kurniaan yang diberikan Allah kepada kita.


Izinkan ku untuk menulis kisah seorang yang bergelar “bapak” berusia 96 tahun. Mempunyai sebelas orang anak (3 orang lelaki dan 8 orang perempuan). Cucu yang seramai 53 orang dan cicit 48 orang. Sebuah keluarga yang besar. Tiga orang dari anak perempuannya telah diangkat oleh ahli keluarga terdekat mereka, seorang anak perempuan ketika itu berusia lapan tahun telah diangkat oleh mak saudara dan apabila lahir kembar dua orang anak perempuannya salah satu diantara mereka telah dipisahkan dimana seorang telah diangkat oleh saudara mara terdekat dan yang seorang lagi kembar telah diangkat oleh mak saudara mereka bersama dengan kakaknya berusia lapan tahun. Mereka telah hidup berasingan bersama keluarga mereka masing-masing.

Kemesraan kami tidak sama seperti kasih bapak kepada anak dibawah penjagaan beliau tapi kami masih dapat merasai aura kasih sayang seorang bapak kepada anak, walaupun kami jarang bertemu.

Dihari lahir ku pada ahad ini, ku ingin mengucapkan terima kasih kepada bapak ku. Ketika usia kita kian matang, kita ingin mendekatkan diri kita kepada beliau untuk sama-sama merasa kasih sayang dan mengeratkan perhubungan anak dan bapak yang telah lama berpisah tapi kini beliau telah sakit hanya dengan belaian urutan tangan dan aura kedatangan kita yang datang mendekati beliau yang hanya dapat dirasai beliau. Masa terlalu singkat dan tidak mengizinkan kami untuk dapat berbual-bual panjang dan bercerita kisah hidup kami masing-masing walaupun kami baru mendekatkan diri kami pada beliau tapi belum terlambat untuk kami semua merasai kasih sayang dari seorang bapak kandung walaupun pada waktu ini keadaan beliau yang kurang sehat.

Pepatah Melayu pula mengatakan bahawa melentur buluh biar dari rebungnya. waktu muda adalah waktu rebung, waktu tua, waktu buluh sudah keras. Maka penting bagi kita untuk memulakan dan membiasakan diri dengan tabiat atau perbuatan yang baik diwaktu muda, agar ia kekal sehingga hari tua kita… maksud ku hidup dalam satu keluarga yang penuh kasih sayang dan bermufakat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: