PANDANGAN MASYARAKAT TENTANG MEDIA BARU

oleh: TREND-ORANGE

Minggu lalu, ana tengok fenomena seni di mana ahli panelnya adalah terdiri daripada Jurey, Faisal Tehrani dan SS Dr Mohd Asri serta dipengerusikan oleh Rosyam Nor.

Ana buat ulasan sedikit mengenai perbincangan yang mereka bincangkan mengenai kehadiran media baru yang mana secepat kilat boleh dapat berita terkini dan juga ianya boleh mendapatkan pelbagai persepsi daripada pandangan masyarakat.

Mengikut kajian psikologi ana, ana dapati bahawa media baru (internet, blog, forum, dsb) ini memainkan peranan penting dalam prasarana masa kini. Dengan kemajuan negara yang berdaya saing, maka media baru ini penting dan perlu bagi memudahkan masyarakat untuk mengetahui maklumat/berita/perkembangan yang terkini dengan kadar yang seger.

Dengan itu, ianya juga dapat menjejaskan kualiti media lama seperti radio, tv, akhbar2 cthnya majalah dan suratkhabar. Kerana kepantasan media baru ini yang mengeluarkan maklumat dengan pantas, maka media lama sudah tidak lagi relevan di masa kini kerana ‘kurang up-to-date’.

Namun begitu, terdapat keburukan2 yang ditonjolkan di mana sumber itu sama ada ianya sahih atau pun berunsurkan kepada fitnah. Jadi, keperluan memang harus diterima. It’s a priority but we should consider about the source.

Bahayanya media ini kerana jika ianya berupa fitnah maka ianya boleh mendatangkan perkara yang buruk. Oleh itu, kenalah berjaga2 dan juga pastikan di mana datangnya sumber itu. Pastikan ianya sahih.

Ok..Komen anda tentang media baru?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: