MENTERI JADI ORANG TENGAH ?


Menteri Belia dan Sukan telah disebut-sebut sebagai orang yang paling sesuai untuk menyelesaikan kemelut MAYC. Cadangan itu untuk merungkai kemelut melanda MAYC selain berusaha menyatukan kembali dua kumpulan yang bertelagah demi kepentingan semua pihak, khususnya belia.

AhmadShaberyCheek.jpg

Kita sedia maklum bahwa Menteri berkenaan boleh dikaitkan dengan adanya kemelut sekarang ini. Ternyata sudah ada bukti kukuh bahwa Menteri memihak kepada satu pihak dari awal lagi.

Cadangan ini telah datang dari Pendaftar Pertubuhan Belia sendiri. Bagaimanapun katanya, cadangan berkenaan perlu mendapat persetujuan daripada dua kumpulan terbabit terlebih dulu, selain persetujuan kemelut itu dapat diselesaikan dalam suasana harmonis.

Pendaftar Pertubuhan Belia, Sa’don Suraji, berkata bagaimanapun kedua-dua kumpulan berkenaan berhak membuat rayuan seperti mana yang tertakluk dalam perlembagaan.

“Satu kumpulan sudah merujuk kepada menteri bagi membuat rayuan berhubung pembatalan AGM mereka, manakala satu kumpulan lagi boleh mengemukakan rayuan kepada Panel Penyelesaian Pertikaian (PPP).

“Sekarang, kita sedang mencari formula terbaik untuk kedua-dua kumpulan berkenaan bagi mengadakan AGM. Buat masa ini proses kita masih berjalan untuk mencari yang penyelesaian terbaik,” katanya.
Sebelum ini, ROY mengarahkan MAYC mengadakan semula AGM selewat-lewatnya Mac depan bagi memilih ahli jawatankuasa baru selepas AGM yang diadakan pada 31 Julai dan 26 September tahun lalu oleh kumpulan berlainan dibatalkan.

AGM 31 Julai memilih Akramsyah Sanusi sebagai Presiden MAYC, manakala AGM 26 September dipengerusikan bekas Presiden, Tan Sri Syed Hamid Albar, memilih Mustaffa Mat Aroff sebagai ketuanya.

Pihak ROY  yakin AGM dapat diadakan dan masalah berkenaan dapat diatasi.

Bercakap saperti ahli politik kampong ROY mempunyai beberapa perancangan khusus bagi menyelesaikan kemelut MAYC. Kalau sudah ada perancangan ini kenapa tidak dilaksanakan sekarang.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: