RIBUAN KELAB BELIA TIDAK BERERTI HEBAT

Majlis Belia Negeri Terengganu (MBNT) menyasarkan untuk mewujudkan 1,000 pertubuhan belia di seluruh negeri ini pada tahun depan.

Pengerusinya, Mat Yusof Mat Ali berkata baru-baru ini , ia akan digerakkan melalui pendekatan satu kampung satu pertubuhan belia dengan menarik penglibatan golongan muda dalam kepimpinan dan kegiatan sukarelawan.

Menurutnya, MBNT akan turut membantu memperkasakan semula sebahagian daripada 324 pertubuhan sedia ada selaras dengan hasrat kerajaan negeri untuk menarik lebih ramai generasi muda aktif berpersatuan.

“Pertubuhan yang diwujudkan kelak bakal menaungi warga belia yang berumur antara 15 hingga 40 tahun di setiap kampung dengan pelbagai pengisian yang mampu meningkatkan potensi diri mereka.

Ini adalah satu usaha yang amat membanggakan dan diharap batasan umur tetap dilaksanakan memandangkan kegagalan serta merosotan pergerakan belia dimasa lampau disebabkan kokongan oleh yang sudah amat berumur dan tidak lagi relevan.

“Penubuhan ini penting bagi membolehkan peruntukan daripada kerajaan mahupun pihak swasta dapat disalurkan terus kepada golongan sasar bagi menjayakan pelbagai aktiviti yang dianjurkan,” katanya.

Diharapkan aktiviti tersebut adalah mesra masyarakat dan tidak untuk tujuan politik atau  hal-hal yang membazir. Untuk jangka panjangnya pergerakan belia janganlah berharap sangat dengan bantuan kerajaan dan perlulah mengadakan program-program yang sustainable.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: