MENINJAU KEMUDAHAN WARGA EMAS DI AUSTRALIA

Untuk meninjau “senior citizens benefits” di Australia, beberapa bandaraya penting telah dipilih. Ini termasuklah Brisbane, Sydney dan Canberra.

Beberapa bandar kecil juga termasuk dalam senarai tempat-tempat kunjungan untuk mempastikan sebanyak mungkin kemudahan warga emas dapat ditinjau. Ini termasuklah Gold Coast, Toowomba, Noosa Heads, Manly dan beberapa bandar kecil yang lain.

Australia mempunyai dasar yang jelas mengenai faedah-faedah yang diberikan kepada warga emas berumur lebih dari 55  tahun. Begitu juga dengan memberi wang pencen pada semua warga yang berumur lebih dari 65 tahun. Dasar saperti ini belum lagi ada di Malaysia sungguh terbatas kepada pesara awam sahaja.

Dengan hanya perlu mendaftar dengan CENTRELINK, seseorang yang mencapai umur 60 tahun mendapat berbagai kemudahan sebagai warga yang sudah bersara.

Sekeping kad warga emas dikeluarkan untuk membolehkan pemegang kad tersebut mendapat kemudahan semua jenis pengangkutan, kesihatan dan perubatan serta berbagai-bagai lagi kemudahan usia tua.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: