MENGUNDI – HAK KITA

Kelab Veteran turut bimbang dengan senario pendaftaran pengundi Melayu yang terlalu rendah berbanding bukan Melayu selepas Pilihan Raya Umum (PRU) 2008

Beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Melayu memulakan inisiatif bagi membantu Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mendaftar pemilih baru. Antara NGO itu ialah Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) bertekad menarik 20,000 pengundi baru di institusi pendidikan, Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) pula mahu mendaftar 50 hingga 100 orang pada setiap majlis anjurannya, manakala Gabungan Graduan Melayu Muda menyasarkan 1,000 pendaftaran dalam tempoh dua atau tiga minggu.

Sebahagian besar golongan itu dikesan tidak memiliki kesedaran dan sikap tanggung jawab politik terhadap masa depan, sekali gus kurang mengambil berat keperluan mendaftar sebagai pengundi.

KVMM mengakui memang wujud sedikit perbezaan dari segi pecahan komposisi kaum dalam bilangan pengundi baru secara pukul rata.

Kita mahu melihat berlaku peningkatan pengundi berdaftar, khususnya di kalangan pemuda. Perangkaan menunjukkan kira-kira 4.3 juta orang yang layak berdaftar sebagai pengundi belum berbuat demikian dan usaha harus digerakkan untuk mengubah keadaan itu.

Nisbah antara orang Melayu dan bukan Melayu yang mendaftar sebagai pengundi baru sejak PRU 2008 sehingga bulan ini adalah satu Melayu dan 40 bukan Melayu (1:40).

Veteran MAYC perlu mengambil inisiatif dengan kerjasama SPR kerana amat bimbang dengan senario yang menunjukkan orang Melayu mencatat nisbah terlalu rendah berbanding bukan Melayu dalam pendaftaran sebagai pengundi baru selepas PRU 2008.

Keadaan itu berlaku kerana ramai orang Melayu, terutama yang masih menuntut di IPT, sudah hilang minat terhadap agenda politik di negara ini.

Keadaan politik yang kelam-kabut dan tidak stabil serta banyaknya isu-isu negara menyebabkan golongan muda Melayu berasa politik seperti menyusahkan serta tidak membantu mengembangkan daya intelektual mereka dan menganggapnya amat remeh.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: